Boleh cuba, kalau berani

By setanggi syurga on 8:43 PTG

Filed Under: ,

Sket kesempatan ni, rasa macam nak kongsi sket resepi.. Lagipun ada yang menunggu.. Nak test lar tue.. Hmm.. Xtau nak masukkan resepi apa.. Alih2 teringat plak juadah mee hailam semalam.. Alamak, awat ttukar slank plak ni..

Ba, back to tawau.. ("_,)..
K la.. resepi ni amik dalam satu page d internet.. Backup2.. Kalau xsedap, salah orang yang bagila tu.. Hehe.. Kalu sedap, faham2 sjakla.. Apapun, bole cuba..

RESEPI ASAL

Mi
Bawang putih – diketuk
Kicap
Sos tiram

Daging rebus dengan airnya (xda pun xpa)..
Udang
Bebola ikan/ Fish cake
Sawi / sayur-sayur
Tepung jagung

- Tumis bawang putih.
- Masukkan kicap dan sos tiram.
- Campur daging rebus dan sedikit airnya sekali, serta rencah-rencah lain.
- Akhir sekali masukkan mi dan sayur-sayuran.
- Tambah sedikit tepung jagung supaya kuah jadi likat.

Senangkan?.. Ba, kalu di rumah
sndr2 tu blela cuba.. Tapi kalu mmg jenis kamikaze, ble gak try buat sekawah n ajak sahabat2 yang lain.. Hehe.. Ni pandangan sebagai orang yang baru masuk dapur jugakla, actually masak ni xdala sesusah mana.. Opps.. Hehe.. Pada sapa yang punya lidah 'istimewa', memang anugerah Allah la tu.. Mmm.. Test tinggi, ok apa?..

Sama jak macam goreng mi biasa, bezanya letak tepung jagung.. N kalu mau edit sket resepi tu, blela masukkan sket lada putih n cili padi bagi pedas. Lagi pedas, lagi sedap. N masukkan perahan limau.. Mi tu, jangan lupa celur dengan air panas plak dulu, mi basah tau. Mi kering boleh jugak. Garam, gula jangan lupa.. Hehe.. Slamat Mencuba..


2 ulasan for this post

KJ

mmmmm....
yum2....
boleh ka guna untk menu rehlah ni????

Posted on Selasa, Oktober 14, 2008 10:16:00 PTG  

awat tnda soal smpi 4kali tu?..
pelik semacam jak soalan..
takpa2..sangka baik..

kalu nk buat juadah rehlah, xsesuai kot..takut mi dlm tu kembang kalu lama sgt berendam..

kena makan panas2 .. pedas msh terasa lagi..

Posted on Selasa, Oktober 14, 2008 11:33:00 PTG