Lama xposting.. Busy memanjang jugak orang xkeja lagi ni.. Kalu dah keja, wallahualam.. Macam mana la tu ya?.. Keja??.. Hmm..
Apapun, Alhamdulillah.. Dalam 'kesibukan' dapat juga disiapkan satu tugasan. Namun, ada beberapa lagi tugasan menanti. Alangkah indahnya hidup yang penuh makna.. Dah memang kita hidup ni untuk bekerja. Kalau xmau keja, janganlah hidup!.. ??.. Hmm.. Ibadah juga satu kerja.. Kerja juga satu ibadah.. Teringat satu basic function, W = F x s. Mmm.. Rindunya nak study.. Heheh..
K la.. Ada orang mengidam sangat sambal tomat.. Xtau dh masuk batu belah dah ke tu.. Hopefully xmasuk lagi lar.. Ini sket idea utk masak sambal tomat tu.. Ble cubala pas ni.. Actually ada 2 versi.. Xpela, i masukkan satu versi jer..
Bahan2nya: Bawang merah n bawang putih - Tumbuk lumat
Lada Merah/ Cili Boh - optional
Cili Padi - Tumbuk Lumat
Sket Belacan
Tomato - Potong Dadu
Garam n Gula - Secukup Rasa
Minyak - Untuk Menumis
Caranya: Masukkan jer sume macam biasa.. First- Tumis bawang merah n putih yg dh lumat tu.. Then, masukkan cili boh bila bawang2 tu dh naik bau.. Bila dah lada merah tu nmpk merah bminyak2, masukknla cili padi n belacan yg dh dicincang lumat.. Then, masukkan tomato yg dh d potong dadu.. Last sekali, jangan lupa masukkan garam secukup rasa, n gula sket.. Tapi kalu org2 tua especially Bugis, suka guna ajinamoto.. So, kalu xmau hilang rasa aslinya blela masukkan ajinamoto..
Tu jer.. yg I tau la..xtau kalu versi lain.. Apapun, selamat mencuba..
Notes: Lama dh xbuat, tu yg baru2 ni test.. n skrg baru brani posting.. Xsempat plak ari tu nk amik gmbr utk hiasan. Kamera adik guna p jamuan kelas.. Huhu..
4 ulasan for this post
mmmmm....
sedap nye....
Kalau taks edap, siap kak nanti.k
sedap tu subjektif.. kalu org tu suka, sedapla.. kalu xsuka, mo bt mcmn.. kan kj?..
mmm...
btul,btul, btul.....